Du er sikkert stødt på betegnelsen eller mærkningsordningen, når du surfer rundt på nettet: CO2-neutralt website. Måske har du endda grinet lidt af det og tænkt “ja, selvfølgelig, der bliver jo ikke fældet regnskov, når noget trykkes online i stedet for på papir”. Det er dog ingen selvfølge, at et website drives CO2-neutralt. Det er nemlig i forbindelse med strømmen til driften, man taler om CO2-neutralitet. Faktisk er det ikke helt nemt at drive et CO2 neutralt website.

Sådan opnås et CO2 neutralt website

I dag findes der en mærkningsordning, man som hjemmesideejer kan betale for at benytte. Måske har du endda netop set dette mærke, men ikke været klar over, hvad det betyder. Mærket i sig selv garanterer ikke nødvendigvis, at det pågældende website kører CO2-neutralt. I stedet betaler hjemmesiden et beløb til organisationen bag mærkningen, som så derefter benytter pengene til at iværksætte globale initiativer, der skal nedsætte CO2-udledningen. For eksempel etablering af vedvarende energikilder eller beplantning af skov. Det betyder ikke, at mærkningsordningen er ligegyldig – tværtimod.

At en hjemmeside er decideret drevet CO2-neutralt er dog en anden snak. Her skal den strøm, der benyttes i alle led af hjemmesidens opbygning stamme fra CO2-neutrale energikilder, som vind- eller vandkraft. Lige fra strømmen på det kontor, hvor hjemmesidens redaktør sidder til det sted, hvor hjemmesidens server står. Dette findes der ingen mærkningsordning for.

Et CO2 neutralt website giver mening

Et CO2 neutralt website er naturligvis altid vigtigt, men særligt portaler der benyttes af mange dagligt – og således kræver meget større serverkapacitet og dermed endnu mere strøm – giver det især mening at drive CO2-neutralt. Det kan f.eks. dreje sig om søgemaskiner og online opslagsværker, men også sider der udbyder elearning eller anden online undervisning.

I dag er selv mange mindre websites CO2 neutrale. Det skyldes, at det sender et godt signal til omverdenen og kunderne, at virksomheden bag de pågældende hjemmesider tager sit ansvar alvorligt.

Sådan får en hjemmeside grøn strøm

Det er i dag nemmere end nogensinde at få en grøn elaftale hos sit elselskab. Man kan dog endnu ikke separere grøn strøm fra den konventionelle strøm, når den først er ledt ind på elnettet. Strøm er nemlig strøm, uanset hvordan den er produceret.

Derfor sikres man grøn strøm gennem oprindelsescertifikater. De er en garanti for, at der er tilført samme mængde grøn strøm til det samlede fælles elnet, som man som grøn-strøm-kunde har benyttet. Jo flere der begynder at få grøn strøm, jo større vil andelen blive og håbet er, at al strøm på elnettet en dag vil være grønt.