Fossile brændstoffer står overfor en udfasning. Har du et gasfyr, betyder det, at du derfor er nødt til at overveje, hvordan du fremover vil opvarme din bolig. Måske ikke lige nu, men indenfor en overskuelig årrække. Målet er, at antallet af danske gasfyr er halveret i 2030 og der vil formentlig, i årene der følger, blive iværksat flere og flere tiltag for at komme af med de sidste.

Bor du indenfor fjernvarmenettet, er valget om fremtidens opvarmningsløsning måske nemt at træffe. Gør du ikke det, er du imidlertid nødt til at kigge i en anden retning mod enten elvarme, et pillefyr eller en varmepumpe.

Her er varmepumpen det mest komfortable valg, fordi du slipper for at gøre noget selv: Når først varmepumpen er installeret og kører, har du automatisk varme i hjemmet.

Varmepumpen vil desuden give en endnu bedre varmeøkonomi end for eksempel elvarme. For hver kWh du tilfører en varmepumpe, vil den nemlig producere varme svarende til 4 kWh.

Det betyder, at du kan spare mange penge på din varmeregning fremadrettet. Hvor mange kan du se ved hjælpe af denne varmepumpeberegner.

Sådan fungerer en varmepumpe

Helt grundlæggende findes der 3 forskellige typer varmepumper: Luft-til-luft, luft-til-vand og jordvarmepumper. Alle tre typer fungerer ved hjælp af et kølemiddel, der har så lavt et kogepunkt, at det kan danne damp selv i frostvejr. Det er derfor, en varmepumpe kan fungere hele året rundt.

Den varmepumpe der typisk erstatter et olie- eller gasfyr i en bolig, er en luft-til-vand varmepumpe, som består af en udvendig og en indvendig del.

Den udvendige del sørger for at lede varmen fra den udendørs luft ind i selve varmepumpesystemet. Her møder luften det føromtalte kølemiddel og får det til at koge. Dermed opstår der damp, som ved hjælp af varmepumpens kondensator omdannes til varm gas. Denne føres så ud i boligens radiatorsystem hvormed hjemmet kan varmes op. Præcis som du kender det i forvejen.

Tilskud og reduktion i elafgiften gør skiftet billigere

Når du opvarmer din bolig med el eller en varmepumpe, kan du få reduktion i elafgiften. Det er en mulighed, der er indført for at gøre det endnu mere attraktivt at udskifte ældre gas- og oliefyr til mere miljøvenlige alternativer. Helt konkret sparer du elafgiften på den del af dit årlige forbrug, der overstiger 4.000 kWh. Det giver en besparelse på hele 1,12 kr. pr. kWh.

Udover reduktion i elafgiften kan du også benytte dig af Energistyrelsens mulighed for energitilskud. Det sker gennem Bygningspuljen, som består af et fastsat millionbeløb, som alle danske boligejere kan ansøge om at få del i. Puljen er opdelt i flere ansøgningsrunder og tilskuddene tildeles efter først-til-mølle-princippet. Det er derfor vigtigt at sidde klar, når der åbnes op for ansøgninger.

Du kan se hvornår det sker på denne side.

En miljøvenlig varmepumpe

En varmepumpe belaster i sig selv miljøet minimalt. Vil du yderligere skåne den jord, vi bor på, kan du vælge en varmepumpe der anvender et miljøvenligt kølemiddel. Dette består typisk af naturlige stoffer, som allerede findes og omsættes i naturen.

Derudover kan du vælge vindmøllestrøm, så den el, din varmepumpe bruger, også er fremstillet så klimavenligt som muligt. De fleste elselskaber har et grønt elprodukt og ofte koster valget ikke mere end konventionelt fremstillet el.